Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia estońska nie zachwyca różnorodnością dań i używanych do ich przyrządzenia składników. Nie znaczy to jednak, że nie znajdzie się tu paru narodowych specjałów, których nie sposób skosztować w innych częściach Europy. Są to np. sernik z kminkiem i solą (korp) lub napój na bazie młodego piwa, miodu i śmietany podawany z dodatkiem białego sera (kahja). Napój ten przypomina staropolskie grzane piwo z serem, lecz zabielany jest śmietaną i słodzony miodem, co zgodne jest z tradycyjną kuchnią estońską, w której w ogóle nie używano cukru.
![]() Kihiline peedi-juustusalat czyli warstwowa sałatka z dodatkiem buraków. Kuchnia a klimat Estonia leżąca nad Morzem Bałtyckim, nad Zatoką Fińską nie może poszczycić się łagodnym, ciepłym klimatem. Znajduje to odzwierciedlenie w sztuce kulinarnej tego kraju. Estończycy jedzą mało owoców i warzyw za to sporo ryb i potraw mięsnych. To co może zadziwić przeciętnego Europejczyka to wszechobecny w kuchni estońskiej chleb. Estończycy jedzą głównie chleb żytni i gruboziarnisty - pszenny. Piwo Wśród napojów alkoholowych szczególnym uznaniem Estończyków cieszy się piwo, którego spożycie w tym kraju jest naprawdę duże. Tradycyjne składniki Estońska kuchnia opiera się na produktach zbożowych. Popularny jest kwaszony chleb żytni, polewka z mąki i krupy oraz kasza jęczmienna. Wśród owoców i warzyw króluje rzepa i kapusta. W XIX wieku upowszechniła się uprawa ziemniaków. Jako, że Estonia to kraj nadbałtycki, w kuchni nie brakuje również ryb, np. śledzia bałtyckiego. Lubiane jest mleko, latem tylko kwaśne, na świątecznym stole nie brakuje także kwasu chlebowego oraz piwa. Dania główne Główne danie to na ogół kilka wersji pieczonej lub smażonej wieprzowiny. Dodatkami są kapusta i kartofle. Inną estońską specjalnością jest "czarny pudding" czyli po prostu kaszanka spożywana z takimi samymi dodatkami. Inne typowe dania to sült czyli po prostu galaretka wieprzowa oraz kama czyli drobna kasza z rozdrobnionym grochem zalana kwaśnym mlekiem. Desery Estończycy lubią desery. Mogą to być owoce: jabłka, orzechy włoskie i orzechy laskowe. Produkuje się także domowe ciasteczka; spiralnie skręcone cynamonowe, płaskie imbirowe oraz w kształcie dużych ósemek "kringle" z dodatkiem kardamonu. Innym rodzajem deseru jest kasza manna gotowana z sokiem żurawinowym i zalana mlekiem. Estonia - miasta
Estonia - co warto wiedzieć
Kuchnia Estońska - dodaj komentarz:
|